Home » moysys.gr/wordpress » Koμφούζιο με την πρόταση για δημοψήφισμα
      

Koμφούζιο με την πρόταση για δημοψήφισμα

Επιτείνει τη σύγχυση, αλλά και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα υπαρκτά προβλήματα η πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα.

Παράλληλα και παρά την προχειρότητα με την οποία υπεβλήθη η πρόταση, η κυβέρνηση έσπευσε να την αποδεχθεί ως ιδέα η οποία χρήζει μελέτης, προκαλώντας κομφούζιο στο ήδη συγκεχυμένο πολιτικό σκηνικό μετά και τις χωρίς απτό αποτέλεσμα συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η Νέα Δημοκρατία απέρριψε επί της ουσίας το ενδεχόμενο αυτό αναφέροντας πώς η διενέργεια δημοψηφίσματος θα είχε νόημα πριν την εφαρμογή πριν από ένα χρόνο του Μνημονίου. Αντίθετα η κυβέρνηση και μέσω διαρροών από το Μαξίμου αλλά και δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, διατήρησε στην επικαιρότητα την ασαφή πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομερέστερες προσεγγίσεις.

Με μία αμφίσημη δήλωση ο κ. Πεταλωτής αφήνει να «αιωρείται» η ασάφεια : «Είναι πάγια και γνωστή από παλιά η θέση του πρωθυπουργού για τα δημοψηφίσματα και τελευταία φορά εκφράστηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει συγκεκριμένη σκέψη και συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάποιο δημοψήφισμα. Κύριο μέλημά μας είναι η ολοκλήρωση των διεργασιών για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που είναι το άμεσο βήμα που κάνουμε προς την έξοδο από την κρίση».

Το πρόβλημα συνίσταται στη σαφή διατύπωση του ερωτήματος το οποίο θα υποβληθεί, αν υποβληθεί στην κοινή γνώμη . Ένα τέτοιο ερώτημα δεν υφίσταται με αποτέλεσμα το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί από το βράδυ της Τρίτης να βάζει σε υποψίες παρατηρητές και πολιτικούς οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η πρόταση ειπώθηκε για να ειπωθεί.

Άλλωστε στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υφίσταται κάποια σκέψη, η υποτυπώδης έστω μεθόδευση με στόχο την κατάθεση ενώπιον της κοινής γνώμης ενός θεμελιώδους για τις εξελίξεις ερωτήματος – διλλήματος.

Αντιθέτως και παρά την παραφιλολογία, η οποία αναπτύχθηκε δια του Τύπου και των τηλεοπτικών σταθμών, η κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιο της το οποίο προβλέπει διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εν είδη Προϋπολογισμού οπότε η διαδικασία αυτή προσλαμβάνει και χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ προσδίδει σε μείζονα και ελάσσονα Αντιπολίτευση την δυνατότητα επιλογής υπερψήφισης ή καταψήφισης ανά άρθρο.

Ως προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τώρα οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού επενδύουν στην βεβαιότητα πως κανένας βουλευτής δεν θα αποτολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση καταψηφίζοντας τον Μεσοπρόθεσμος και πώς ο «εσωτερικός βρασμός» στο κόμμα και μεταξύ των βουλευτών θα εκτονωθεί σε ιδιωτικές συζητήσεις και περιορισμένου βεληνεκούς γκρίνια σε συγκεκριμένες ομάδες.

Αφήστε μια απάντηση