Home » moysys.gr/wordpress » SEXUALITY: Η επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στον άνδρα
      

SEXUALITY: Η επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στον άνδρα

Αρκετός λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικότερα στην ανδρική γονιμότητα.

Μία τελευταία έρευνα, που πρόκειται να δημοσιευθεί στο εγγύς μέλλον, υποστηρίζει πως οι άνδρες που έχουν διαγνωσθεί με ολιγοασθενοσπερμία και προσπαθούν να τεκνοποιήσουν πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως, ενώ η ακτινοβολία των κινητών φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό, μπορεί ταυτόχρονα όμως να οδηγεί σε κακή ποιότητα σπέρματος και να δημιουργεί υπογονιμότητα.

Όπως δηλώνει και ο επικεφαλής της έρευνας, τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν αινιγματικά. Αν και βάσει του πρωτοκόλλου της έρευνας ήταν αναμενόμενο να βρεθούν διαφορετικά αποτελέσματα από τα θεωρητικά δεδομένα, αποκάλυψη υπήρχε στην εύρεση ενδιαφερόντων μηχανισμών σε ορμονικό επίπεδο.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως οι άνδρες της μελέτης που δήλωσαν συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης άλλα και μειωμένα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), μιας σημαντικής αναπαραγωγικής ορμόνης που εκκρίνεται από την υπόφυση έναν αδένα που βρίσκεται στον εγκέφαλο.

Η κυρία υπόθεση των ερευνητών είναι πως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν διπλή επίδραση στα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και κατά συνέπεια στη γονιμότητά του. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων στους όρχεις που παράγουν τεστοστερόνη, ταυτόχρονα όμως, μειώνοντας τα επίπεδα της LH που εκκρίνεται από την υπόφυση, να εμποδίζει τη μετατροπή της τεστοστερόνης στην πιο ενεργή μορφή της στον οργανισμό τη διυδροτεστοστερόνη, που σχετίζεται στενά με την παραγωγή σπέρματος και κατ’ επέκταση τη γονιμότητα.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και τα ολοκληρωμένα αποτελέσματά της σίγουρα θα έχουν τόσο επιστημονικό όσο και κοινωνικό αντίκτυπο.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

Αφήστε μια απάντηση