Το βέλος του χάους
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011, 20:06
Χατζηγεωργίου Τάκης
Ξεκινώ με μια γρήγορη διευκρίνιση για τον τίτλο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παράφραση της γνωστής σε πολλούς φράσης “το βέλος του χρόνου” που σημαίνει πως ο χρόνος έχει μόνο μια κατεύθυνση. Προς τα εμπρός. Υπό την ίδια λοιπόν έννοια, και το χάος έχει μόνο μια κατεύθυνση, και ένα και μόνο τέρμα.
Περισσότερο χάος.
Νομίζω λοιπόν πως αν μια ηγεσία δεν καταφέρει έγκαιρα να συγκρατήσει τα πράγματα, παίζοντας ουσιαστικά με το “υπάρχει και αύριο ημέρα” ή πολύ περισσότερο χάνοντας χρόνο μέσα στην αμεριμνησία τού “βλέποντας και κάνοντας” τότε πλησιάζει επικίνδυνα την περιφέρεια του χάους, με μεγάλη την πιθανότητα να μην υπάρχει δρόμος επιστροφής. Το χάος γεννά χάος.
Ηγεσία σημαίνει έγκαιρη και σωστή απόφαση. Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα.
Και σήμερα (πιο σωστά εδώ και πολύ καιρό) ολόκληρη η Ευρώπη πάσχει από έλλειψη πραγματικής ηγεσίας. Και όταν δεν υπάρχουν ηγεσίες τότε τα ηνία τα αναλαμβάνουν, παλαιότερα μεν οι στρατιωτικοί, σήμερα δε οι αγορές.
Σύσσωμη η ηγεσία της Ευρώπης, ιδίως δε, οι ηγέτες των μεγάλων κρατών, μαζί με την ηγεσία της Ελλάδας είτε δεν κατάφεραν να διαγνώσουν το μέγεθος του προβλήματος, είτε φοβούνταν να το διαγνωσουν, είτε έτρεμαν στην ιδέα του μεγέθους του. Και άφηναν τον χρόνο να παρέρχεται αναμένοντας το θαύμα. Το οποίο βέβαια ως συνήθως δεν ήλθε ποτέ.
Και το πρόβλημα ήταν (από την δική τους σκοπιά ιδωμένο) τα απέραντα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων, η αδυναμία των κρατών να ελέγξουν αυτή την γλίσχρα μειοψηφία που έπινε όπως ο δράκος του παραμυθιού, το νερό της πόλης.
Η αδυναμία ουσιαστικά δίκαιης ανακατανομής του εθνικού πλούτου, και η πλήρης αδυναμία ελέγχου τόσο της παραοικονομίας όσο και της πλασματικής οικονομίας. Η αδυναμία παρέμβασης της Σοφίας του κράτους δικαίου πάνω στο πλιάτσικο των αγορών. Έτσι και αλλιώς φτάσαμε στην ανάγκη να λέμε τη λέξη “αγορές” και να σιωπούν οι πάντες. Γιατί έτσι είναι “αγορές´”! Είναι να μην επιτρέψεις να μεγαλώσουν επικίνδυνα. Θα σε φάνε ζωντανό.
Είμαστε όμως εδώ που είμαστε και οι πολίτες (οι Λαοί) με αιτία τις οικονομίες τους που χάνονται, χάνουν την πίστη τους στις συμμαχίες, χάνουν την πίστη τους στην αλληλεγγύη, χάνουν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και στο τέλος περιχαρακώνονται , τρέμουν την επαφή με τους Άλλους, και αποφασίζουν, πως το καλύτερο είναι “ο καθένας στο σπίτι του”. Τίποτε πιο επικίνδυνο απ αυτό.
Δυστυχώς δηλαδή, μαζί με την κατάρρευση των οικονομιών καταρρέει και οι κοινή πίστη σε συγκεκριμένες πανανθρώπινες αξίες. Και αυτό μπορεί να αποβεί στο τέλος η χειρότερη εξέλιξη. Η πτώση της οικονομίας συμπαρασύρει τον κοινό μας ανθρωπισμό. Δεν πέφτει μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέφτει μαζί και η θέληση, η πίστη, ότι μαζί μπορούμε καλύτερα. Οι βόρειοι κατηγορούν τον νότο (εμάς δηλαδή) ότι τρώμε από το βιός τους κι εμείς κατηγορούμε τον βορρά ότι απομυζά τα φτωχά κράτη. Πως μπορεί να υπάρξει, η να αναγεννηθεί μέσα σ αυτές τις συνθήκες το όραμα για μια πραγματικά καλύτερη Ευρώπη? Πιο ενωμένη και καλύτερα βασισμένη στην ισότητα λαών και κρατών? Στην Αμερική για παράδειγμα οι πολιτείες αισθάνονται ότι δεν χάνουν την αυτοτέλεια τους αλλά ταυτόχρονα εκχωρούν εξουσίες στην Ουάσιγκτον. Και η Ουάσιγκτον μεταφέρει χρήμα από το Μανχάταν στο Μισισιπή! Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Η Ευρώπη έχασε χρόνο, και δια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασε και τον στόχο. Τώρα ότι γίνει θα μεταφράζεται ως επιβολή. Και η επιβολή, ιδιαίτερα μέσα σ’ αυτό το απίστευτα αρνητικό κλίμα, γεννά σύγκρουση. Και η σύγκρουση θα μας φέρει πιο κοντά στο χάος.
Αραιά και που η σύγκρουση φέρνει το καινούργιο, γεννά το νέο και το αληθινό. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει οι δυνάμεις που πρεσβεύουν αυτό το νέο φως να μπορούν να περάσουν αυτή τους τη δυνατότητα μέσα στους λαούς της Ευρώπης. Φοβάμαι ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου που πρεσβεύουν αυτό τον νέο καλύτερο κόσμο, δεν βρήκαν ακόμα τον τρόπο να επικοινωνήσουν ουσιαστικά και σε βάθος με τους ευρωπαίους πολίτες.
*Ο Τάκης Χατζηγεωργίου είναι ευρωβουλευτής εκλεγμένος με το ΑΚΕΛ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και ποιητής
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011, 20:39
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=430460&cid=21
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.