Home » moysys.gr/wordpress » Ρατσιστικές λογικές αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρί
      

Ρατσιστικές λογικές αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρί

Τέσσερα ενδεικτικά παραδείγματα από τον τελευταίο μήνα
Επάλληλα περιστατικά τον τελευταίο μήνα, αποδεικνύουν απροκάλυπτες ρατσιστικές λογικές και τακτικές στον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία και διαχείρισης των θεμάτων που τους αφορούν, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στο αναπηρικό κίνημα της χώρας μας.

Αυξάνονται και πληθαίνουν οι απροκάλυπτα ρατσιστικές προσβολές. Σημεία (της κρίσης) των καιρών…
Οικονομική κρίση σημαίνει και κοινωνική κρίση, η οποία από την πλευρά της σημαίνει καταπίεση “προς τα κάτω” ή αλλιώς έξαρση του ρατσιστικού φαινομένου. Από την πληθώρα περιστατικών ρατσιστικής αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία τον τελευταίο μήνα, σταχυολογούμε τα αντιπροσωπευτικότερα και αποκαλυπτικότερα:

*Eδώ και λίγες εβδομάδες έχει τεθεί αιφνίδια από το υπουργείο παιδείας το ζήτημα της κατάργησης του ειδικού δημοτικού σχολείου Κωφών Αθήνας (στους Αμπελόκηπους). Θα ανέμενε κανείς, ότι η επιχειρηματολογία του υπουργείου θα αρκείτο στην παράθεση οικονομικών δεδομένων ( τόσο στοιχίζει η ύπαρξη του σχολείου για τόσα παιδιά, άρα δεν συμφέρει κ.ο.κ.). Γίνεται μιά μνεία στα οικονομικά του προβλήματος (δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά), όμως οι αιχμές της επιχειρηματολογίας έχουν παιδαγωγική χροιά. Εκεί ακριβώς – στο παιδαγωγικού τύπου επιχείρημα – λάμπει ένα σπάνιο ρατσιστικό μαργαριτάρι! Με αφορμή την συνύπαρξη στους χώρους του δημοτικού σχολείου της σχολής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που διδάσκει ενήλικες κωφούς, διατυπώνεται προβληματισμός για την χρήση κοινών τουαλετών με τους μαθητές δημοτικού. Η κοινή χρήση κρίνεται επίφοβη – φτάνουμε στο σπάνιο ρατσιστικό μαργαριτάρι – διότι … “στα άτομα με ειδικές ανάγκες οι ορμές ορισμένες φορές είναι πιό έκδηλες”! Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι ενήλικες κωφοί “αξιολογούνται” και χαρακτηρίζονται από το υπουργείο παιδείας … πιθανοί βιαστές ανηλίκων!

*Μαθητής με σύνδρομο DOWNσε δημοτικό σχολείο χωριού της Λάρισας (25οδημοτικό σχολείο Λαρίσης) παρεμποδίστηκε να παρελάσει με τους συμμαθητές του στην πρόσφατη επέτειο της 25ηςΜαρτίου. Υπαίτιοι της παρεμπόδισης του νεαρού μαθητή ήταν ο δάσκαλός του κι ο διευθυντής του σχολείου. Η παρεμπόδιση λειτούργησε σχεδόν σοκαριστικά για τους αναπηρικούς φορείς, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τύπος ρατσισμού (αποκλεισμός από την παρέλαση στις σχολικές γιορτές) στρέφεται … εθιμικά ενάντια στους μετανάστες, τα τελευταία χρόνια οι μαθητές με αναπηρία δεν ήταν στοχοποιημένοι. Με δημόσια παρέμβαση – καταγγελία της η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ αξίωσε παραδειγματική τιμωρία των αυτουργών του ρατσιστικού αποκλεισμού αλλά και τα δέοντα από πλευράς υπουργείου παιδείας (αποστολή εγκυκλίων προς όλες τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ώστε η ρατσιστική παρεμπόδιση του μαθητή με αναπηρία της Λάρισας να λειτουργήσει αποτρεπτικά για οποιαδήποτε άλλη στο μέλλον. Ουδεμία απο πλευράς υπουργείου παιδείας η ανταπόκριση…

*Η ρατσιστική επίθεση εναντίον του παραολυμπιονίκη και δημοτικού συμβούλου δήμου Ροδίων Θανάση Μπαράκα είχε ως αυτουργό τοπική εφημερίδα , ξεπέρασε δε και τα πλέον στοιχειώδη των προσχημάτων. Σε ένα οριακής ρατσιστικής λογικής δημοσίευμα (στις 21 Μαρτίου) υπό τον τίτλο “Αδυναμία εκπροσώπησης” , ο με απώλεια όρασης δις εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος ευθέως χαρακτηρίζεται ακατάλληλος για διοικητικούς ρόλους διότι “δεν έχει τα μάτια του δεκατέσσερα”! Μετά το δημοσίευμα ακολούθησε ξεσηκωμός των τοπικών αλλά και των εθνικής εμβέλειας αναπηρικών φορέων αιτουμένων το προφανές: Την ενεργοποίηση των φορέων της πολιτείας ώστε αν μη τι άλλο να υποχρεωθεί η τοπική εφημερίδα να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Καμμιά πίεση δεν ασκήθηκε, καμμιά συγνώμη δεν ζητήθηκε, αντίθετα λίγες μέρες μετά η εφημερίδα θρασύτατα επανήλθε υπεραμυνόμενη της ρατσιστικής της επίθεσης στο όνομα της … ελευθερίας του τύπου!

*Εντονη ρατσιστική οσμή αναδύει και η υπόθεση της αποχώρησης επτά ακτιβιστών με αναπηρία από την θεωρούμενη ως βαθιά αντιρατσιστική δράση Ζωντανή Βιβλιοθήκη (Ζ.Β.) Με δημόσια καταγγελία τους οι αποχωρούντες, εγκαλούν ομάδα μετεχόντων στην Ζ.Β. για πατερναλιστική λογική έναντι των ΑμεΑ και για προσπάθειες οικονομικής εκμετάλλευσης της κοινωνικής συνθήκης της αναπηρίας εν αγνοία των ανθρώπων με αναπηρία που έδιναν ανύποπτα το “παρών” στην Ζ.Β. Συγκεκριμένα, οι αποχωρήσαντες (στις 10 Απριλίου) καταγγέλουν ότι πρώην συνάδελφοί τους στην Ζ.Β. “χρησιμοποιούσαν” την παρουσία τους στις δράσεις της Ζ.Β. ως … επιχείρημα για να προτείνουν αμοιβόμενη υλοποίηση προγραμμάτων σε έναν τουλάχιστον ιδιωτικό φορέα. Η καταγγελία είναι αποδείξιμη (οι καταγγέλοντες έχουν στην διάθεσή τους τα απαραίτητα τεκμήρια). Αυτό που η καταγγελία τους υποδηλώνει είναι ότι ακόμα και σε δράσεις κατ’ εξοχήν αντιρατσιστικές όπως η Ζ.Β. καταφέρνουν στους “κρίσιμους” καιρούς μας και διεισδύουν πατερναλιστικές λογικές αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία. Το οποίο είναι ακραία ανησυχητικό…

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=266049

One Comment

  1. Ping from admin:

    Τα χειρότερα έρχονται να..( κοιμάστε ήσυχοι )
    Ο ρατσισμός δεν κτυπά μόνο τους αναπήρους και τους αλλοδαπούς ,τους μαύρους και τους κίτρινους ,φωλιάζει στην ψυχή του ανθρώπου και πυροβολεί ότι δεν είναι όμοιο με εκείνον .
    Και …κανείς άνθρωπος δεν είναι… όμοιος !! η …δεν παραμένει όμοιος .
    ΜΩΥΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση